Jen MinkmanDe locaties uit Mijn hart van ijs!

November 22, 2020

Zoals trouwe lezers van mijn boeken wel zullen weten, kies ik voor allerlei locaties voor mijn verhalen omdat ik zelf zo dol op reizen ben. Zo heb ik lezers al meegenomen naar Arizona (Schaduw van de tijd & Stilte in de storm), Wales (Het laatste licht), De Scilly-eilanden en Dartmoor (De Eilandserie), Terschelling (Het licht van Lorelei) en Salzburg (De jongen uit het woud). Dit keer speelt mijn verhaal zich ook weer af in Oostenrijk, maar dan in een vallei die tegen de grens van Zwitserland en Liechtenstein aan ligt. Het gaat om het Montafon-dal, een prachtig gebied waar ik al bijna twintig jaar kom als ik ga skiën.

‘Mijn hart van ijs’ gaat over Magda, die in een vallei woont waar een vloek op rust. Eens in de zoveel jaar wordt er een onschuldig kind door de berggeest ontvoerd, dat nooit meer terugkomt. Als Magda’s broertje Tobias verdwijnt, laat Magda het er niet bij zitten en gaat ze op zoek. De mensen in het dorp denken al jaren dat ze een soort heks is en griezelige krachten bezit, dus als ze ooit goed gebruik zou kunnen maken van magische talenten, dan is het nu. In ‘Mijn hart van ijs’ staan familie, vriendschap en de kracht van liefde centraal.

Natuurlijk is mijn verhaal een modern sprookje, maar toch komen er een flink aantal dingen in voor die in het echt ook bestaan. De locaties in het dal die ik noem, zijn in elk geval allemaal echt. Of de berggeest ook echt bestaat… daar zijn de meningen over verdeeld, maar graaf Hugo wordt in elk geval in een hoop puzzeltochten genoemd en is de mascotte van de plaatselijke skischool! Kijk met me mee naar alle plekken in mijn nieuwste boek.

Dit is ongeveer het uitzicht van de hoofdpersoon, Magda, als ze uit het raam van haar slaapkamer kijkt. Dit is de straat in het dorp Gortipohl waar zij woont.

De andere kant van de straat, ’s ochtends vroeg, met versgevallen sneeuw.

Zonsopgang boven de bergen waar Magda op zeker moment naartoe moet om haar vermiste broertje Tobias te zoeken.

Elk jaar wordt er na carnaval overal in het dal aan ‘Funkenbrennen’ gedaan. Dan worden deze houten torens met daar bovenop een sparrenboom en een heksenpop in brand gestoken en wordt er de hele avond feestgevierd en Glühwein en Jägatee gedronken.

En zo ziet een toren eruit als hij eenmaal in brand staat, op ‘Funkasonntag’.

In mijn boek loopt er een weg vanuit Magda’s huis omhoog, waar op weg naar de waterval links en rechts statiën zijn geplaatst met daarop houtsnijwerkjes die de lijdensweg van Christus uitbeelden. Deze vijfde statie staat tegenover de Mariagrot, die niet ver van de waterval af ligt.

De ingang van de Mariagrot: een klein kapelletje waar kaarsjes kunnen worden gebrand en waar buiten bankjes staan om even te bidden. Op deze foto ligt er geen sneeuw voor de ingang, maar het ligt ook weleens zo hoog dat je de bankjes niet meer kunt zien!

Dit is de Balbierwaterval waar Magda’s broertje Tobias op geheimzinnige wijze verdwijnt. Als het hartje winter is, is het soms zo koud dat de onderkant van de waterval bevriest en er een kegel van ijs ontstaat.

Hier is de blauwachtige kegel goed te zien. Op dit moment lag er zo’n twee meter sneeuw in het dal en was het water helemaal niet meer te zien.

Dit is de kerk in St Gallenkirch waar Magda met haar vrienden naartoe gaat om tijdens de dienst aandacht te vragen voor haar vermiste broertje. De uivormige torenspits is een bekend verschijnsel in de regio.

En hier is een informatiebord te zien met daarop Graaf Hugo de berggeest. Dit logo wordt op de piste veel gebruikt om aan te duiden waar de skischool zich bevindt. In mijn boek is de berggeest een stuk minder vriendelijk…

Dit is de rivier bij Garfrescha, waar Magda in eerste instantie naar haar broertje gaat zoeken.

Magda trekt in mijn verhaal de bergen in om naar het geheimzinnige kasteel van graaf Hugo te zoeken en komt terecht op de Bielerhöhe, waar een pad loopt dat helemaal naar de gletsjer en naar de hoogste berg, Piz Buin, leidt. Hier kun je ’s zomers heerlijk wandelen, zoals je op deze foto kunt zien. Gelukkig heb ik deze tocht niet hartje winter hoeven te maken, want het pad was in de zomer al moeilijk genoeg!

Zoals je ziet liggen er veel losliggende stenen en is er weinig hoge begroeiiing meer te zien omdat we hier al boven de boomgrens zitten.

Hier ben ik te zien op een punt dat al een stuk hoger ligt, met op de achtergrond de gletsjer.

Natuurlijk had ik deze wandeling niet helemaal in mijn eentje kunnen maken! Ik had een wandelmaatje, mijn zus, die een echte berggeit is en dol is op klimmen. Zij heeft me hier doorheen gesleurd 😉

Hier is de gletsjer bijna helemaal te zien, met aan de rechterkant de hoogste top (Piz Buin). Ergens in deze buurt ligt in mijn boek het kasteel van de geheimzinnige berggeest.

Neuschwanstein Castle during sunrise in winter landscape. Germany

Dit is een aangepaste versie van kasteel Neuschwanstein, maar zo ongeveer stel ik het me voor.

 

Dit was een klein kijkje in de wereld van Magda en Tobias! Ik hoop dat je ervan genoten hebt 🙂